REKABET DEĞİL! DAYANIŞMA!
Her gün yüzyüze olduğumuz sorunları bilmeyen var mı? Hayat pahalılığı, işsizlik, her türlü güvenceden yoksun çalışma koşulları... Mahallelerde, liselerde hızla büyüyen yozlaşma, çeteleşme, yıkımlar... Gün geçtikçe içinden çıkılmaz hale gelen bu sorunlar, bizi endişelendiriyor, korkutuyor.
Gün geçtikçe içinden çıkılmaz hale gelen bu sorunların emekçilerin önemli bir bölümünü endişelendirdiği, korkuttuğu açık. Emekçiler arasında “Gemisini kurtaran kaptan” olmayı benimseyenlerin; en yakın iş arkadaşını, dışarıda işsiz bekleyenleri kendisine rakip görenlerin sayısı artıyor. Ama aynı şekilde komşusu açken kendisinin tok uyuyamayacağını hatırlayanlar da azalmıyor. Bilakis rekabetin emekçilerin sefaletini büyüttüğünü görenler çoğalıyor. Emekçiler, onların yanında saf tutanlar dayanışmaya ihtiyaç duyuyorlar, bu doğrultuda girişimlerde bulunuyorlar. Yaşadığımız topraklardaki sayısız dayanışma girişimi bu ihtiyacın ve çabanın en iyi kanıtı.
Yüzlerce kurumdan söz ediyoruz! Sayısını kimsenin bilmediği; İstanbul’da, Adana’da, Antep’te, Van’da, Ordu’da, Artvin’de, Mersin’de... Tekstilde, inşaatta, pazarcılar, işportacılar arasında... Farklı şehirlerde, farklı iş kollarında, farklı isimlerle faaliyet gösteren, farklı işleyişlere sahip olan yüzlerce kurumdan… Sendikalardan, sendika girişimlerinden, işçi yardımlaşma derneklerinden, tüketim, eğitim, kadın kooperatiflerden, güzelleştirme ve köy derneklerinden...
Tüm kurumların ortak bir amacı, ortak bir kaygısı var: emekçiler arasındaki dayanışmayı güçlendirmek ve bağları sıkılaştırmak. Emekçilerin birbirine ve derneklere, kooperatiflere, sendikalara güvenmesini sağlamak.
Oysa bu kurumlar arasında dayanışma ve güven ilişkileri yeterince sıkı değil. Gündelik faaliyet içinde yaşadığımız sorunları birbirimizin imkânlarını kullanarak çözmek ve birlikte ortak sorunlarımızın üstesinden gelmek için doğal bir ilişkilenme ve haberleşme ağına ihtiyacımız var.
Tüm bu kurumlar, farklı düzeylerde, amaçları doğrultusunda fedakâr ve sebatkâr bir çaba gösteriyorlar. Üstelik sorunlar ekonomik sıkıntılarla, kaynak, deneyim ve ilişki yetersizliğiyle sınırlı değil. Devlet baskısı bu kurumların çalışmalarını bir kat daha güçleştiriyor. Fakat tek tek kurumların gösterdiği çaba bu sorunların çözülmesi için yeterli değil. Kurumlar kendi amaçlarına ulaşmak ve kendi sorunlarını çözmek için de; emekçiler arasında dayanışmayı güçlendirmek için de birbiriyle dayanışma bağlarını sıkılaştırmaya ihtiyaç duyuyor.
Biz kurumlar arası koordinasyona bu gerçeğin bilincinde olduğumuz için katıldık. Sizi de koordinasyona çağırıyoruz.Emekçiler arasında dayanışma, mücadele ve güven ilişkilerini güçlendirmeye çalışan kurumlar, bu amaçlarına ancak kendi aralarındaki dayanışma bağlarını sıkılaştırarak ulaşabilirler.
Gelin emekçilerin, ezilenler arasında çalışma yürüten, bu çalışmalar adetsek olmak isteyen kuurmlar birbirlerinden haberdar olsun
Gelin! Emekçiler, ezilenler arasında bir çalışma yürüten, bu çalışmalara destek olmak isteyen kurumlar birbirlerinden haberdar olsun; aralarındaki irtibatı sürekli kılsın; eşgüdüm içinde hareket etsin; tecrübelerini aktarsın ve olanaklarını paylaşsın.
Gelin! Ekmek İçin, Eğitim İçin, Sendika, Sigorta ve Sağlık Hakkı İçin, Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruyarak Yaşamak İçin,Ve Hürriyet İçin Verdiğimiz Kavgayı Ortaklaştıralım!
Aralamakta olduğumuz yolda bize katılınız…Davetimiz sizedir!
YAŞASIN 1 MAYIS! BİJİ 1 GULAN!
1 Mayıs, uluslararası işçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü olarak tarihe geçmiştir. Oysa bugün dünya çapında ve yaşadığımız coğrafyada da işçilerin, emekçilerin, ezilenlerin kitle örgütleri arasında kapsayıcı ve yeterli bir dayanışma ağı yoktur. 7-8 Nisan tarihlerinde İzmir’de gerçekleşen 7. Kitle Örgütleri Koordinasyonuna katılan kurumlar, bu eksikliğin farkında olarak ve bu eksikliği kapatmak üzere mütevazi de olsa bir adım atmıştır.
İlk defa 2003 senesinde gerçekleşen kitle örgütleri buluşması, yedinci kez 6 farklı şehirden 50 kurumun temsilcilerinin katılımı, 2 kitle örgütünün ise destek mesajları ile 7-8 Nisan’da İzmir’de gerçekleşti. Bu kurumlar farklı iş kollarında, farklı mahallelerde, eğitim dayanışmasını ören, sendikal faaliyet yürüten, kültürel sanatsal çalışma yürüten, tüketim dayanışması gerçekleştiren, yozlaşmaya karşı mücadele eden, sağlık hakkı için örgütlenen vb kurumlardı. 2007 1 Mayıs’ın öncesine denk gelen kitle örgütleri buluşmasına katılan bu kurumlar; sınıf temelli çalışma yürüten kurumlar arasında rekabet değil dayanışma olması gerektiğini somut olarak gösterdi. 7. Kitle Örgütleri Koordinasyonuna katılan kurumlardan bazıları 1 Mayıs 2007’de alanlarda buluşan emekçilere ve emekçilerin örgütlerine hep birlikte ortak bir ses vermek istediler: “İŞÇİLERİ, EMEKÇİLERİ, KADINLARI, ÖĞRENCİLERİ KİTLE ÖRGÜTLERİNDE ÖRGÜTLENMEYE; ÖRGÜTLENMİŞ EMEKÇİLERİ, KİTLE ÖRGÜTLERİNİ DAYANIŞMA İÇİNDE OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ!”
2007 1 Mayıs’ının yaşadığımız coğrafya açısından önemli bir özelliği var. 77 1 Mayıs provokasyonunun 30. yıldönümü. Her çeşit hileyi kullanarak emekçilerin örgütlülüğüne ve mücadelesine engel olmaya çalışanların karşısında birbirimizin sorunlarının sorumluluğunu alarak, birbirimizin haklarına sahip çıkarak duruyoruz. Sınıf temelli çalışmaların rekabetçi bir anlayışla bölen değil; dayanışma içinde birleştiren 1 Mayıs’lar istiyoruz! Bu nedenle 2007 1 Mayıs’ında; işçilere, emekçilere, ezilenlere ve tarafını emekçilerden yana seçen tüm kurum ve kişilere diyecek birkaç sözümüz var!
TAŞERONLAŞMAYA, ESNEK ÜRETİME, PARÇA BAŞI ÜRETİME SON!
TEK BİR İŞYERİ SENDİKASIZ, BİR TEK İŞÇİ SİGORTASIZ KALMASIN!
KONDULARA BARIŞ! VİLLALARA SAVAŞ!
HERKES İÇİN SAĞLIK! HERKESE İLAÇ! SAĞLIK OCAĞIMIZI KAPATTIRMAYACAĞIZ!
ÇALIŞANA ÖĞRENİM ÖĞRENCİYE İŞ HAKKI! ANA DİLDE EĞİTİM HAKKI!
POLİS TERÖRÜNE SON! KİTLE ÖRGÜTLERİMİZE DOKUNMA!
KADIN EMEĞİ ÖZGÜRLEŞMEDEN EZİLENLER ÖZGÜRLEŞEMEZ!
MUNZUR VE ALİANOİ BARAJLAR ALTINDA KALMASIN!
YOZLAŞMAYA KARŞI DAYANIŞMA!
TECRİT DEVAM EDİYOR! İÇERİDE DIŞARIDA HÜCRELERİ PARÇALA!
HASTA TUTSAKLARA ÖZGÜRLÜK!
KURTULUŞ YOK TEK BAŞINA YA HEP BERABER YA HİÇ BİRİMİZ!
Şu ana kadar bildiriye imza atan kurumlar:
Ankara: Umut Kültür Derneği
Antalya: Finike Pazarcılar Derneği
Bursa: Eğitim ve Dayanışma Kooperatifi Denizli: Eğitim Dayanışması İstanbul: Anadoluda Yaşam Kooperatifi, Mayısta Yaşam Kooperatifi, Toplumsal Birlik ve Dayanışma Derneği İzmir: Deri İşçileri Derneği, Doğal ve Kültürel Çevre İçin Yaşam Girişimi, İzmir Yapı Emekçileri Derneği, Kondularda Yaşam Tüketim Kooperatifi, Kundura İşçileri Derneği, Özgür Yaşam Kooperatifi,Turgutlu Gündelikçi İşçiler Derneği, Umut Tekstil İşçileri Tüketim Kooperatifi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.