(http://www.koordinasyon.net/oss.htm adresinden alınmıştır)
14 Ocak Pazar günü Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi’nde yer alan Boğazören Derneği’nde Mayısta Yaşam Koopertifi’nin “ÖSS Duvarını Yıkalım” şiarı ile düzenlediği “Eleme Sınavlarına Karşı Elbirliği ve Mücadele Forumu” gerçekleştirildi.
Yaklaşık sekiz saat süren Forum’a 200’ü aşkın dinleyici, 20’ye yakın kurum katıldı. Forum, “Eleme Sınavlarına Karşı Elbirliği ve Mücadele Forumu”nun amacını, örgütlenme sürecini ve hedeflerini anlatan bir açılış konuşması ile başladı. Açılış konuşmasında forum öncesinde Ümraniye, Tuzla, Yenibosna, Sultanbeyli, Esenyurt, Kartal, Okmedyanı ve Bursa’da öğrencilerle, işçilerle ve mahalle halkıyla yapılan ÖSS söyleşilerinin öneminden, bu forumun nasıl koleftif bir üretim süreci olduğundan bahsedildi. Açılış konuşmasında aynı zamanda, amacını eğitimin bir ayrıcalık olmasına karşı mücadele vermek olarak belirleyen Mayısta Yaşam’ın bu forumu ve bundan sonraki etkinlikleri kolektif olarak örgütlemek istediği vurgulandı. Forumun bir ilk adım olarak kabul edilerek tüm eleme sınavlarına karşı ortak mücadeleyi örmek üzere bu tür etkinliklerin, tüm kitle örgütleri ve kurumlarla birlikte örgütlenmesi gerektiği dile getirildi.
Açılış konuşmasının ardından Mayısta Yaşam Kooperatifi’nin “Eleme Sınavlarına Karşı Elbirliği ve Mücadele” başlıklı broşürün içeriğinin aktarıldığı bir sunum, gerçekleştirildi. Sunumda ÖSS’ye ilişkin burjuva medya tarafından yapılan “ÖSS’de kızlar daha başarılı”, “Yoksul öğrencinin başarı hikayesi” ve “Doğu illeri ÖSS’de başarısız” gibi haberlerin gizlediği gerçekler teşhir edilerek, hem resmi istatistiklerle hem de Mayısta Yaşam kooperatifinin yaptığı bilimsel araştırma sonuçlarıyla ÖSS’nin işçi sınıfının çocuklarını, Kürtleri ve kadınları eleyen bir mekanizma olduğu gösterildi.
Ardından katılımcı kurumlardan Devrimci Liseliler, KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen 3 No’lu Şube Başkanı Dursun Yıldız, Mayısta Yaşam Ümraniye Şubesi, Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Toprak, Özgürlükçü Gençlik Derneği, Sosyalist Gençlik Derneği, Mayısta Yaşam Kooperatifi Tuzla Şubesi, Yedi Umut Eğitim ve Kültür Derneği, Eşit ve Özgür Yurttaş Hareketi, Demokratik Gençlik Hareketi, Özgür Yaşam Eğitim ve Dayanışma Kooperatifi, Mayısta Yaşam Kooperatifi Yenibosna Şubesi, Bursa Eğitim ve Dayanışma Kooperatifi, Güney Kültür Merkezi, Mağdur Öğretmenler ve Eğitim Emekçileri Derneği (MEDER), Toplumsal Birlik ve Dayanışma Derneği tek tek söz alarak ÖSS ve eleme mekanizmalarına ve eğitim sorununa ilişkin görüşlerini dile getirdikleri konuşmalar yaptılar.
Konuşmalarda herkesin eşit şartlarda bu sınava hazırlanamadığı, sosyal ve ekonomik şartlar yüzünden zaten sömürülen ve ezilenlerin, yani bizim toplumumuzda işçilerin, kadınların ve Kürtlerin bu sınavdan elendiği, öğrencilerin birer yarış atı haline getirildiği, bu sınavın öğrencileri dayanışmaya değil rekabete ittiği, ÖSS’nin öğrencilerin yeteneklerini ya da bilgilerini değil sadece “ÖSS’de ne kadar iyi yapabildiğini” ölçtüğü, ve ÖSS’nin kaldırılmasının sistemsel bir değişiklik gerektirdiği tüm kurumlar tarafından vurgulandı. Aynı zamanda günümüzde üniversitenin teknik ve mesleki bilgi kazandıran değil, diplomalar vasıtasıyla toplumsal ayrıcalıklar dağıtan kurumlar olduğu da vurgulandı.
Bu kadar geniş bir yelpazeden kurumları içeren forumda, ÖSS’ye karşı farklı bakış açıları da forumu zenginleştirdi: Kimi kurumlar bu sorunun 1980 sonrasında Türkiye’de de yaygınlaşan ve güç kazanan paralı eğitim anlayışının, özelleştirmenin, özel dershanelerin ve gittikçe artan harç ücretlerinin bir sonucu olduğunu vurgularken, kurumların diğer yarısı sorunun paralı da olsa parasız da olsa burjuva eğitimi sorunu olduğunu vurguladı. Üniversitelerin kapısını tüm emekçilere açmadan parasız eğitim talebinin de, herkesin vergisinden bir grup azınlığa ayrıcalık kazandırmak olduğu belirtildi. “Öğrenciye iş, çalışana öğrenim hakkı” şiarının da tartışıldığı forumda katılımcı kurumların bazıları uygulanabilecek alternatif modelleri de tartışmaya sundular.
Katılımcı kurumların konuşmalarının ardından serbest kürsü oluşturuldu ve foruma katılan öğrenciler, veliler, ÖSS’ye girerek gelecek arayan işsizler, eğitim ayrıcalığından mahrum bırakılan işçiler söz alarak ÖSS’ye ve eğitim sorununa ilişkin görüşlerini dile getirdiler. Serbest kürsü’de “Biz Neden ÖSS’ye Karşıyız” ve “ÖSS’ye Karşı Ortak Mücadele Nasıl Verilir” konuları tartışıldı.
Forum sonunda bu forumun bir ilk adım olmasının önemi vurgulanarak, buraya katılan ve katılmayan kurumlarla ÖSS’ye karşı mücadelede ortaklaşmanın, bu mücadele için bir iletişim ağı kurmanın öneminden bahsedildi. Forumu organize eden Mayısta Yaşam kooperatifi, forumun bütün belgelerini ve konuşmalarını bir bültene dönüştüreceklerini belirttiler. Forum sonunda ortaklaşa birşekilde yazılacak olan bir bildirge önümüzdeki hafta içerisinde katılımcı kurumlara ve foruma katılamayan kurumlara imzaya sunulacak ve bu dönemde de kurumlar arası farklılıklara rağmen ÖSS karşıtı hareketlerde nasıl ortaklaşılacağı tartışılacak.
Oldukça verimli ve içerikçe zengin geçen forumda, Grup Mayıs’ın ve Ahmet Yakup’un kısa müzik dinletileri de forumu renkleştiren faaliyetler oldu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.