Bakanlığın ÖSS modeli 4 sınavlı
(Sabah, 15 Mayıs 2008)
YÖK Başkanı`nın ÖSS yerine önerdiği İngiliz modeli tartışması sürerken Milli Eğitim kendi modelini netleştirdi. Olgunlaşma sınavlarına dayanan model aşamalı olarak uygulanacak..
YÖK Başkanı`nın üniversiteye giriş için "İngiliz modeli" önerisinin ardından, Milli Eğitim Bakanlığı `nın üzerinde çalıştığı modelin ayrıntıları netleşti. Önceki gün "Yeni bir model üzerinde çalışıyoruz. Gençleri şok etmeyecek bir uygulamayı hayata geçireceğiz" diyen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik `in onayladığı sisteme göre üniversiteye girişte öğrencilerin 10, 11 ve 12`nci sınıflarda gireceği "olgunlaşma sınavlarında" elde ettiği puanlar belirleyici olacak. Başlangıçta üniversiteye girişte olgunlaşma sınavları yüzde 25 ağırlıklı olurken, zamanla, ÖSS de dahil olmak üzere dört sınavın da giriş puanının eşit ağırlıkta olması planlanıyor. Çelik, model içerisinde, ÖSS sonrası tercihleri yüzünden bir yere yerleştirilmeyen lise birincilerinin, "açık kalan kontenjanlardan birine yerleştirilmesinin" de bulunduğunu ifade etti. MEB `in sistemi şöyle:
EN AZ 4 SINAV OLACAK
* Üniversiteye girişte en az dört sınav uygulanacak. Öğrenciler 10, 11 ve 12`inci sınıflarda, dönem sonunda "Olgunlaşma Sınavı" adı verilen sınavlara girecek. ÖSS de her yıl yapılmaya devam edilecek. Sistem oturduktan sonra, zamanla, ÖSS `ye alternatif bir sistem haline getirilecek.
* Başlangıçta üniversiteye giriş puanında olgunlaşma sınavlarının yüzde 25, ÖSS `nin ise yüzde 75 etkisi olacak. Olgunlaşma sınavlarının etkisi zamanla artırılacak ve sonunda dört sınav da eşit oranda etki eder hale gelecek.
* Yeni sistemle tartışmalı katsayı problemi de çözülecek. Buna göre meslek liseleri, kendi alanlarındaki üniversitelerin 4 yıllık bölümlerini katsayı engeli olmadan tercih edebilecek. Kendi alanı dışında tercih yapanlar içinse katsayı uygulaması devam edecek.
* Olgunlaşma sınavı iki güne yayılacak. Soru sayıları, haftalık ders saatinin 6 katı olarak tespit edilecek. Yani haftada 6 saat matematik dersi veriliyorsa, sınavda 36 matematik sorusu olacak.
* Sınavla, ortaöğretim sisteminin performans değerlendirmesi de yapılacak. Bakanlık, hangi sınıflarda, hangi alanlardaki ve hangi derslerde sıkıntı olduğunu görecek. Sınıflar, illere göre de değerlendirilebilecek sınav ÖSS'den önce öğrencilerin başarı durumlarını tespit etmeyi de sağlayacak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.