14 Ocak 2007 Pazar

arşivden:14 OCAK 2007 - "ÖSS DUVARINI YIKALIM" Forumu Bildirisi

Bilmeyen var mı ÖSS’yi? Her yıl bir milyon altı yüzbin kişinin girdiği bir sınavdan habersiz olmak mümkün mü? Aramızda ÖSS’ye kendisi, kardeşi, arkadaşı girmemiş, girmeyecek olan var mı?
Hangimizin canını yakmadı ÖSS? Hangimize hayatı zindan etmedi? Sınava hazırlanmak için ailemizin elindeki üç beş kuruşu ucuzcu dershanelere kaptıranlar, kaptıracak para bulamadığı için dertlenen biziz. “Umut fakirin ekmeği” diyerek defalarca sınava giren yine biziz. Hepsinden önemlisi ÖSS yüzünden üniversitelerin dışında kalan da biziz.
Bugüne dek çok yalan söylendi ÖSS’ye dair...
ÖSS adil bir sınavmış. Yalan. Bir yanda kolejler diğer yanda varoş liseleri duruyor. Bir yanda dershanelere, özel hocalara milyarlar akıtan, yediği önünde yemediği arkasında cici öğrenciler... Diğer yanda en uyduruğundan dershaneye gidecek parayı denkleştirinceye kadar canı çıkan, çoğu zaman bu lükse bile sahip olamayan bizler.... Eşit imkanlara sahip olmayanlar aynı sınava girse ne yazar?
Bilgiyi, disiplini, anlayış yeteneğini ölçüyormuş. Yalanın kuyruklusu. Evde ders çalışacak bir sakin odamız yok. Nasıl bilgi edineceğiz? Kadın olan yarımızın üzerine evin tüm işleri yıkılıyor. Temizlik, yemek, çamaşır, bulaşık derken vakit kalmıyor. Hangi disiplinle ders çalışacağız? İçimizden Kürt olanların sayısı hızla artıyor. Anadilimiz dışında bir dilde eğitim görmek, bu dilde sınavlara girmek zorunda kalıyoruz. Neyi kavradığımızı nasıl ölçecekler?
ÖSS bir eleme sınavı. Kimleri elediği de gün gibi ortada. Ezilenleri eliyor ÖSS... Yani Kürtleri, yani kadınları. Sömürülenleri eliyor ÖSS. Yani biz işçileri, işçi çocuklarını.
Çok rekabet ettik ÖSS yüzünden... Yüzünü görmediğimiz yüzbinlerce emekçi kardeşimizin başarısızlığını kendi başarımız olarak saymak zorunda kaldık. Altta kalanın canı çıksın diyenler istediğimiz bölüme girmek için bizi birbirimizle yarışmaya, birbirimizi çiğnemeye zorluyorlar.
Hep içimize gömdük öfkemizi... Sınavı kazanamayınca kabahati kendimizde bulduk. “Zaten bir şey değişmez”, “böyle gelmiş böyle gider” diyerek ya hayata küstük ya da şikayet ettik. ÖSYM’ye küfreden şarkılar söyleyerek boşalttık içimizi.
Artık yeter diyoruz... Yeter! Yeter bu kadar yalan bu kadar rekabet. Yeter bu kadar yalnızlık...
Artık elbirliği ve mücadelenin zamanı diyoruz. Söz alıyoruz.
14 Ocak’ta Eleme Sınavına Karşı Elbirliği ve Mücadele Forumu’nu örgütlüyoruz.
Söz alıyoruz yalanların karşısında... Eleme sınavı ÖSS’nin önümüze diktiği duvarları görmek, göstermek için. Bu kof duvarların gücünü bizim itaatimizden aldığını fark edelim diye.
Söz alıyoruz yalnız olmadığımızı bilelim diye... Kendi bacağından asılmaya mahkum koyunlar değil varoşları dolduran yüzbinlerce emekçi çocuğu olduğumuzu hatırlamak ve hatırlatmak istiyoruz.
Söz alıyoruz ulansın diye birbirine seslerimiz... ÖSS karşısında öfkemiz içimizde kalmasın, bir kürsüden tüm emekçi dostlarımıza ulaşsın diye....
Söz alıyoruz dayanışma ve mücadele için... ÖSS karşısında emekçi dayanışmasını örmeye çabalayan kurumlar birbirlerinden haberdar olsun diye... ÖSS duvarına karşı yıllardır mücadele eden gençlik ve öğrenci örgütlerinin mücadele deneyimlerinden öğrenmek, ortak dersler çıkarmak için...
14 Ocakta Ümraniye Mayısta Yaşam’da buluşuyoruz. 14 Ocakta biz konuşacak, biz tartışacağız.
İşçiler! Çoğu genç yaşta liseyi bitiremeden daha sıra ÖSS’ye gelmeden türlü türlü eleme araçlarıyla öğrenim hakkından mahrum edilenler... 14 Ocak’ta okullardan nasıl uzaklaştırıldığınızı, öğrenim hakkınızın nasıl gasp edildiğini anlatın.
Liseliler! Çetelerin ve faşistlerin kuşatmasındaki okullarda öğretmensiz vakit öldürenler... Liseyi bitirmesine karşın yıllardır tekrar tekrar sınava girenler... Sınavı kimi zaman endişeli çoğu zamanda umutsuz ve kayıtsız bir ruh haliyle bekleyenler... 14 Ocak forumuna arkadaşlarınızla, ailenizle, liselerde oluşturduğunuz tartışma gruplarıyla katılın. Öfkenizi, taleplerinizi forumun kürsüsünden haykırın.
Dayanışma ve Mücadele Örgütleri! ÖSS karşısında yıllardır dayanışma faaliyeti örenler, alanlarda buluşanlar... Elbirliği ve Mücadele forumu ortak kürsümüz, ortak tartışma platformumuz. ÖSS’ye karşı emekçilerin dayanışmasını nasıl daha sıkı bir biçimde örebileceğimizi birlikte tartışalım.
14 Ocakta söz işçilerin, söz emekçi öğrencilerin... 14 Ocakta söz bizim!
14 Ocakta ÖSS duvarını yıkmak için bir adım atalım!
Kurtuluş Yok Tek Başına
Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.