25 Temmuz 2008 Cuma

2008 ÖSS Miting Bildirisi

7 HAZİRAN’DA KADIKÖY’DE “ÖSS DUVARINI YIKALIM” MİTİNGİNDE BULUŞALIM!


Biz, büyük şehirlerin sanayi havzalarında çalışan, varoşlarında oturan işçi çocuklarıyız! Bizim için ÖSS zorla içine itildiğimiz ve doğduğumuz gün kaybettiğimiz bir eleme sınavından ibaret. Bizi yarışmaya zorladıkları zengin çocukları en iyi liselerde okuyup, dershanelere, özel derslere giderlerken, bizlerin payına düşen dersleri boş geçen okullarımız ve okul sonrası ya da hafta sonu ter döktüğümüz işlerimiz oluyor. Demek ki, üniversiteler bir azınlık tarafından çoktan satın alınmış ve düzenin bize o kapıları açmaya hiç niyeti yok!
Biz, anadilinde eğitim alması yasaklanmış Kürt çocuklarıyız! İlköğretim çağından itibaren anadilimizde eğitim almamız bir yana, konuşmamız, türkü söylememiz, düşünmemiz bile yasaklanmış bizim. Başka bir dilin sözcükleri ile öğrenmemiz, başka bir dilin sözcükleriyle düşünmemiz isteniyor. ÖSS bizim için bu coğrafyada süregelen ulusal baskının ve eşitsizliğin eğitim alanındaki açık bir yansıması.
Biz ÖSS’ye, ÖSS ile bize dayatılan geleceksizliğe, ÖSS ile bir kez daha açığa çıkan eşitsizliğe karşı çıkan liselileriz! Çetelerin ve faşistlerin kuşatmasındaki okullarda öğretmensiz vakit öldürenleriz... Sözde güvenliğimiz için 24 saat kameralarla gözlenip, kapıda polisler ve güvenlik birimlerince beklenirken uyuşturucu satıcıları okulunda kol gezenleriz…
Biz kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak için 15 yaşında patronların insafına terk edilen meslek liselileriz! Zorunlu stajlarla ucuz emek sömürüsünü erken yaşta yaşayarak öğrenenleriz. Bizler için üniversite kapıları AOBP ile çoktan kapanmış durumda. Patronların ihtiyaçlarını karşılamak için geleceğe ilişkin her türlü tercihten yoksun bırakılıyoruz. ÖSS bizim için AOBP duvarı kalkmadıkça, meslek liseleri müfredatı değişmedikçe girilse de kazanılamayacak bir para tuzağından ibaret.
Biz liseyi bitirdikten sonra ailelerimizin saatlerce ter dökerek kazandığı üç kuruşla dershane sıralarında ömür çürütenleriz! Öğrenci değiliz! Çalışan da değiliz. Açıkça işsiziz. Ama coğrafyamızda işsiz nüfus hesaba katılırken biz niyeyse sayılmıyoruz. Biz her yıl çoğalan bir ordu gibiyiz. En ucuzu bile milyarla hesap edilen dershanelerin, eğitimci sıfatı altına gizlenmiş patronlarının gözünde ise birer müşteriden ibaretiz!
Biz konfeksiyon atölyelerinde, tersanelerde, fabrikalarda, deri sanayinde çalışan eğitim hakkından en baştan beri mahrum bırakılmış işçileriz. Bizim ÖSS’ye girme, üniversite diploması alma gibi bir umudumuz yok. Ama biz ÖSS’nin ve eğitim sisteminin tüm eleme yöntemlerinin, bizi gece gündüz, karın tokluğuna, sendikasız, ayrıcalıksız çalışmaya mahkum bırakan düzenin en önemli parçalarından olduğunu biliyoruz.
Biz her yıl ÖSS sonuçları ile eksik etek ilan edilmek istenenleriz! Öğrenciliğin yanı sıra evlerimizde temizlikten, çocuk bakımına türlü işleri sırtlanmamıza, okullarımızda türlü tacize maruz kalmamıza rağmen okumaya çalışıyoruz. Bir kısmımız daha yolun başında aile ve toplum baskısından dolayı okuldan ayrılıyor. Kalan kısmımız ise maddi olanaksızlıkların yanına eklenen bu kadın olmakla ilişkili baskıya rağmen çaba harcıyor. ÖSS ise bizim için söz konusu yaşam koşullarımızın cevap anahtarına yansıdığı bir sistem oluyor!
Biz her sene “ÖSS kaldırılacak” diye kandırılanlarız! Bize ya ÖSS adil bir sınavdır diyorlar, ya da bu sene değiştiriyoruz diyorlar. Bu sene de seçimlerde tüm düzen partileri ÖSS’yi kaldıracaklarını vaat ettiler. Yalan! Bizi başka isimler altında elemeye çalışıyorlar; bir sınavla değil birçok sınavla elemeye çalışıyorlar. Biz her türlü eleme sınavına karşı çıkıyor ve “elemeye hayır” diyoruz.
Bizler liseliler, işçiler, kadınlar, anadilde eğitim isteyen Kürt gençleri olarak, çocukları sınava giren, dershane faturaları altında ezilen veliler olarak, okul müfredatıyla ÖSS müfredatı arasına sıkışmış eğitim emekçileri olarak gücünü bizim itaatimizden alan bu duvarlara karşı geleceğimizi istiyoruz. 7 Haziran’da Kadıköy’de bir araya geliyoruz.
7 Haziran’da “ÖSS Duvarını Yıkalım” mitinginde ÖSS’nin ve tüm eleme sınavlarının adaletsizliğini haykıracağız.
Biliyoruz ki, haklıyız ve yalnız değiliz! Asıl çoğunluk bizleriz. Ve ÖSS duvarlarını elbirliğimiz ve mücadelemizle yıkacağız!

Staj sömürüsü ve AOBP kaldırılsın!
Eğitimde sınıfsal, cinsel ve ulusal ayrımcılığa son!
Üniversite kapıları, tüm işçi ve emekçi çocuklarına açılsın!
ÖSS Kaldırılsın!
Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz!

Düzenleyen Kurumlar ve Örgütler:
78’liler Adalet ve Dayanışma Derneği, Anadoluda Yaşam Kooperatifi,Devrimci Öğrenciler,Devrimci Liseliler, Devrimci Liseliler,EHP Gençliği,Emek Gençliği,Esenyurt Kolektifi,İstanbul Liseli Gençlik Platformu,Liseli Öğrenci Birliği,Mayısta Yaşam Kooperatifi,Öğrenci Birliği,Tüm İlerici Gençlik Derneği,Yeni Dünya Gençliği, Kesk İstanbul Şubeler Platformu, Yeni Demokrat Gençlik

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.